Overslaan en naar de inhoud gaan

Prothesen

Er zijn 2 soorten prothesen.

  • De volledige prothese of totale prothese
  • De gedeeltelijke of partiële prothese: Hier kan men nog een onderscheid maken tussen
    • Een prothese waarvan de basis volledig uit kunsthars bestaat --> plaatprothese
    • Een prothese waarvan de basis uit metaal bestaat --> skeletprothese of framep

Wat is een totale prothese?

Als alle tanden van het natuurlijke gebit verloren zijn gegaan, kan men de functie en het uiterlijk daarvan herstellen dmv een kunstgebit. De kunstharsplaat en -tanden worden zo natuurlijk mogelijk aan de mond aangepast. Deze plaat ligt op de kaak: Hoe dikker en hoger de kaak is, hoe groter de houvast van de totale prothese zal zijn. Daarnaast zit er tussen de plaat van het kunstgebit en de kaak een laagje speeksel waardoor het kunstgebit zich vastzuigt aan de kaak. Hoe beter de plaat van het kunstgebit past op de kaak, hoe beter de zuigwerking, en daardoor het houvast van het kunstgebit zal zijn.

Een kunstgebit in de bovenkaak ligt voor een groot gedeelte op het verhemelte. Een kunstgebit in de onderkaak kan niet op de tong liggen. Daardoor is het oppervlak waarop een kunstgebit in de bovenkaak ligt veel groter dan het oppervlak waarop het kunstgebit in de onderkaak ligt. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft daardoor meer houvast dan een kunstgebit in de onderkaak.

Daar komt nog bij dat het kunstgebit in de onderkaak van zijn plaats kan worden geduwd door de beweeglijke tong. Klachten over een loszittend kunstgebit betreffen dan ook meestal het ondergebit. daarom geeft een overkappingsprothese meer houvast omdat dit een kunstgebit is dat niet alleen steunt op de kaak maar ook op enkele wortels of implantaten: De totale prothese klikt dan vast op die eigen wortels of implantaten.

Wat is een partiële prothese?

Een partiële prothese is een plaatje in kunststof of metaal met tanden die precies past op het gedeelte van de kaak waar de tanden ontbreken. De houvast gebeurt dmv haakjes rond de eigen tanden. Een metalen plaatje is sterker en kan dus ook dunner en kleiner afgewerkt worden dan een plaatje in kunststof: Dit is comfortabeler voor de patiënt.

@screen width:
@theme:
@breakpoints:
@layout: