Overslaan en naar de inhoud gaan

Bleken van tanden (bleachen)

De kleur van het gebit verschilt van persoon tot persoon. De kleur van uw tanden wordt bepaald door het tandbeen dat onder het glazuur zit. De kleur van het tandbeen is verschillend van persoon tot persoon, vandaar dat de ene wittere en de andere gelere tanden heeft. Door kleurstoffen uit koffie, wijn, nicotine, bepaalde medicijnen, ... kunnen de tanden verkleuren.

Als u uw tanden graag wat witter wil, kunnen deze gebleekt worden door uw tandarts. Er worden 2 methoden gebruikt:

  • Van buitenaf bleken.
    • Dit gebeurt met een nachtbeugel die op "maat" gemaakt wordt. Deze methode wordt gebruikt bij tanden die nog levend zijn. Hierbij moet de patiënt de nachtbeugel met een pasta ongeveer 8 uur per dag dragen gedurende 2 tot 3 weken.
  • Van binnenaf bleken.
    • deze methode Deze methode wordt toegepast bij tanden die dood zijn. Hierbij zal de tandarts een pasta in de tand aanbrengen die wekelijks dient vervangen te worden gedurende 3 tot 4 weken.

Voorwaarden voor het bleken zijn:

  • Het gebit dient in een uitstekende staat te verkeren. Alle vullingen moeten perfect aansluiten, er mag geen tandbederf meer aanwezig zijn en het tandvlees moet gezond zijn.
  • De patiënt moet een uitstekende mondhygiëne hebben.
  • De patiënt mag niet roken.
  • Eventuele vullingen dienen nadien vervangen te worden, omdat deze niet bleker zullen worden.

Nadeel van het bleken van tanden:

Indien het bleken gecontroleerd gebeurt en met een "milde" bleekpasta, d.w.z. een pasta met een lage waterstofperoxide concentratie, zijn er geen nadelen. Door deze lage concentratie verloopt het bleken langzamer en dit heeft als voordeel dat u per dag kan bekijken of de gewenste kleur al bereikt is en zo verkrijgt men een natuurlijker resultaat.
Tijdens het bleekproces kunnen de tanden en/of het tandvlees wat gevoeliger worden voor koude en warmte. De bleeklepel kortere tijd dragen of met langdurige tussentijden kan de gevoeligheid doen verdwijnen. De koude gevoeligheid verdwijnt enkele weken na het bleekproces.

@screen width:
@theme:
@breakpoints:
@layout: