Overslaan en naar de inhoud gaan

Speekselklierafwijkingen

Er zijn drie paarsgewijs aangelegde, grote speekselklieren (glandula parotis of oorspeekselklier, glandula submandibularis onder de kaak en glandula sublingualis onder de tong), naast vele honderden kleine speekselkliertjes onder het slijmvlies van de mond en keel.

Speekselklier

In de speekselklieren kunnen diverse afwijkingen ontstaan, zoals speekselstenen, ontstekingen, cysten en tumoren.

  • Een ontsteking (bacterieel of viraal) van de speekselklieren resulteert in pijn en zwelling voor het oor, onder de kaak of in de mondbodem. Soms is er ook koorts. Deze infectie wordt meestal met antibiotica behandeld. In uitzonderlijke gevallen moet de klier verwijderd worden.  
  • In de afvoergang van de speekselklier kunnen zich speekselstenen vormen die een normale speekselafvloed belemmeren. Door de blokkade kan het speeksel niet weg, ontstaat stuwing en zal vooral tijdens (of voorafgaand aan) de maaltijden pijn en zwelling optreden in het gebied van de speekselklier (‘maaltijdsyndroom').   
  • De meest frequent voorkomende cyste van speekselklieren is een goedaardige slijmcyste (‘mucokele’ genoemd) op de onderlip, die ontstaat door verstopping van een klein speekselkliertje. De beste behandeling bestaat uit chirurgische wegname van de cyste.
speekselklier
  • Een stevig aanvoelende zwelling in een deel van de speekselklier kan soms wijzen op een gezwel of tumor. Deze ontwikkelen zich langzaam, zijn vaak pijnloos en kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Een speekselkliertumor moet altijd chirurgisch weggenomen worden.
@screen width:
@theme:
@breakpoints:
@layout: