Overslaan en naar de inhoud gaan

Speekselkierafwijkingen

Er zijn drie paarsgewijs aangelegde, grote speekselklieren (glandula parotis of oorspeekselklier, glandula submandibularis onder de kaak en glandula sublingualis onder de tong), naast vele honderden kleine speekselkliertjes onder het slijmvlies van de mond en keel.

Speekselklierafwijkingen

Het speeksel dat door de speekselklieren wordt geproduceerd komt via afvoergangen in de mond terecht. Speeksel heeft verscheidene gunstige eigenschappen en functies: het zorgt er bijvoorbeeld voor dat eten en praten gemakkelijk verloopt, dat het gebit beschermd wordt tegen gaatjes. Het speelt een rol in de spijsvertering en bevat meerdere afweerstoffen.

In de speekselklieren kunnen diverse afwijkingen ontstaan, zoals speekselstenen, ontstekingen, cysten en tumoren.

Een erg vervelende klacht is een ‘droge mond’. Dit kan verschillende oorzaken hebben: o.a. als bijwerking van medicatie, na bestraling in het hoofd- en hals gebied of bij de ziekte van Sjögren.

‘Kwijlen’ wordt meestal niet veroorzaakt door een teveel aan speekselproductie, maar doordat het slikken niet normaal verloopt bv. bij de ziekte van Parkinson of bij kinderen met een meervoudige handicap.

mond
@screen width:
@theme:
@breakpoints:
@layout: